BejelentésVasútmodell Építés

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


KGST gépjárművek

 

Ezek a makettek szintén Zsolt barátom IV korszakos gumikerekű gyűjteménye részére készültek, zömében Cseh kisszériás műgyanta kitekből.


Ezeknek a járműmaketteknek műgyanta alapanyaga - az internetnek hála - külföldről rendelhető, így bárki, akinek kedve van hozzá, kipróbálhatja magát, és rutint szerezhet velük nagyobb kézügyességi hátteret igénylő munkák előtt. természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy ilyen járműmakett összeépítése csuklógyakorlat. A műgyanta könnyen törik, gyakran "sorjás" és a megmunkálóeszközök alatt eléggé sajátosan viselkedő anyag, a fotomaratott kiegészítők illesztése, kifestése a kicsiny méretek miatt önmagában is kihívás, de türelemmel és odafigyeléssel a kitek szépen kezelhetők, és egyben megfizethetőek is.


A továbbiakban beszéljenek a képek, ugyanazon járműről a képgaléria anyagát igyekszem folyamatosan bővíteni.

 


LIAZ-SKODA silótakarmány szállító tehergépkocsi

Alapmodell: ICAR modell,

Birezin műgyanta karosszéria, műgyanta alváz, sárgaréz kiegészítők

Méretarány: 1:87

Tapasztalatok:A karosszéria szép, precíz kidolgozású vákuumöntvény, falvastagság vékonyabb mint a nagyszériás gyári modelleknél. A modell nem csak a "szokásos" réz kiegészítőkkel (ablaktörlő, többféle hűtőrács, LIAZ illetve SKODA embléma, tükör stb) bír, hanem a silózófelépítményhez is jár fémalkatrész.  A kerekek a nagyszériás makettekhez hasonlóan fémtengelyre húzhatók, a gumi és a felni külön ragasztható össze, ami festést egyszerűbbé teszi, de a központosító furatok hiánya miatt a tengelyek központos összeépítését megbonyolítja.

A modell gyenge pontja a rengeteg öntősorja, amit természetesen maradéktalanul el kell távolítani, illetve az "üvegezése", a vákuumformázott szélvédő nehezen kezelhető, rosszul ragasztható.

 

LIAZ-SKODA 706 billenőplatós tehergépkocsi

Alapmodell: ICAR modell,

Birezin műgyanta karosszéria, műgyanta alváz, sárgaréz kiegészítők

Méretarány: 1:87

Tapasztalatok: Lásd az előző modellnél.

 

 

SKODA-LIAZ 4 tg nyergesvontató ponyvás félpótkocsival

Alapmodell: ICAR modell, a félpótkocsi és a vontató nem együtt kerül forgalomba!

Birezin műgyanta karosszéria, műgyanta alváz, a vontatóhoz sárgaréz kiegészítők

Méretarány: 1:87

Tapasztalatok: A karosszéria mindkét egységnél szép, precíz külső kidolgozású vákuumöntvény, falvastagságok a nyergesvontatónál nem térnek el a nagyszériás gyári modellekétől. A pótkocsi ponyvás elemének vastagsága-és emiatt a modell tömege is- brutális, de legalább nem fújja le az első tornádó az asztalról. A modell a "szokásos" réz kiegészítőkkel (ablaktörlő, többféle hűtőrács, LIAZ illetve SKODA embléma, tükör stb) kerül forgalomba. Az alváz megjelenésében sokkal pontosabb mint az előző maketteknél, az első híd jellegzetes íves tartója is kidolgozott. Emiatt a kerekek nem fémtengelyesek, hanem fixen beragasztandók, így a tengelyek központos összeépítésével nincs gond, de ez a kapcsolat törékenyebb, a terepasztalra helyezésnél kellő óvatosságot igényel. A vontató modelljére nem volt jellemző az egyébként megszokott öntősorja, ami kellemes meglepetés volt a két fenti LIAZ után

A modell gyenge pontja az "üvegezése", a vákuumformázott szélvédő nehezen kezelhető, rosszul ragasztható.

 

SKODA-LIAZ 4 tg nyergesvontató hűtőfelépítményes félpótkocsival

Alapmodell: ICAR modell, a pót és a vontató nem együtt kerül forgalomba!

Birezin műgyanta karosszéria, műgyanta alváz, a vontatóhoz sárgaréz kiegészítők

Méretarány: 1:87

Tapasztalatok: A karosszéria mindkét egységnél szép, precíz külső kidolgozású vákuumöntvény, a nyergesvontató szerkezetében nem tér el a fenti modelletől, csak festésében.

A pótkocsi csak kinézetében más, szintén a fent ismertetett elvek szerint épül fel.

 

SKODA S 100 személygépkocsi, sport-kupé változat

Alapmodell: V&V modell,

műgyanta karosszéria, ón-ólom-öntvény alváz, sárgaréz kiegészítők

Méretarány: 1:87

Tapasztalatok: ebben a méretarányban elfogadható kidolgozás, falvastagság minimális, emiatt szép de igen törékeny öntvény. Az alváz ólomtartalma miatt a pillanatragasztó nem tartja össze rendesen a modellt, a ragasztó órákig(!) meg se köt. E modellnek is gyenge pontja az "üvegezése", a vákuumformázott szélvédő nem esik egy síkba az A oszloppal, anyaga nehezen ragasztható.

 

ZETOR traktor

Alapmodell: ICAR modell

Birezin műgyanta karosszéria, műgyanta alváz, mellékelt alpaka ötvözetű fotomaratott kiegészítők

Méretarány: 1:87

Tapasztalatok: A karosszéria szép külső kidolgozású, de eléggé sorjás vákuumöntvény, az illesztési pontok ennek ellenére minimális utóigazítást igényelnek csak. Az ablakokat fólialemez-nyomatból kell kivágni, a kontúrfesték a fólia felületén igen gyengén köt, könnyen "letapogathatja" az ember kivágás közben.
Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!