BejelentésVasútmodell Építés

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


H0e modellek

 

Türelmet kérek, az oldal szerkesztés alatt áll!

 

2015 végén a magyarországi FREMO közösség úgy döntött, hogy a modulrendszerű játékot H0e modulok építésével színesíti. A döntés egybe esett modellezőklubunk terepasztalának átépítésével, ahol így lehetőség nyílt a 60-as években felszámolt gazdasági vasúti átrakó-állomás megjelenítésére (erről részletesen a Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klub honlapján lehet olvasni). A GV-re azonban járművek is kellenének, így a feladattal részben engem találtak meg, nem építenék-e néhány járművet a készülő üzemhez. Az alábbiakban ezen járművek építési folyamatába nyújtanék betekintést:

 

Első lépésben két mozdony - egy Mk48-as diesel- és egy 394-es sorozatú gőzgép - építéséről döntöttem. A választásom azért e két gépre esett, mert mindkettő tucatjárműnek számított a magyarországi keskeny nyomközű vonalakon, illetve vállalható kompromisszumokkal fel lehet őket építeni gyári mechanikára, sőt az Mk-hoz kis-szériás készletben is hozzá lehetett jutni, ami nagyban lerövidíti az építés időtartamát. Az Mk48 esetében a győri vonatkozás sokat nyomott a latban.


Az Mk 48-as

Mint azt fentebb említettem, a mozdony egy kisszériás műgyanta kit formájában érkezett a műhelyembe.

A karosszéria szép, precíz kidolgozású vákuumöntvény, falvastagsága megfelel az ilyen technológiával készült modelleknél megszokottnak. A modellhez rengeteg rézöntvény is tartozik, nem csak a "szokásos" fotomaratott lemez kiegészítők. A gyártó segítőkész, rengeteg szóbeli instrukciót kaptam, így ténylegesen csak a precíz összerakásra kellett összpontosítanom. A mozdony hajtóműve a Hobbytrain E10-ese, az öntvény gyárilag ehhez a mechanikához készült, így nem kellett saját meghajtást kialakítanom. Cserébe el kell fogadni az alapmodell adottságait. Mivel gyárilag analóg panellel kerül forgalomba, így digitalizálása kis forrasztási gyakorlatot -és egy külön beszerzendő dekódert- igényel, a gyártó tanácsára a Tillig 66022-es mozdonydekódere került beépítésre, cserébe viszont relative alacsony vételárért egy remek, csendes, jó konstrukciójú meghajtáshoz jutunk.

A modell karosszériájának építését az öntősorják maradéktalan eltávolításával kezdtem, ami a műgyanta modelleknél elég változatos mennyiségben és vastagságban mutatkozhat. A gyártó igényességét dícséri, hogy a legtöbb sorja igen könnyen, némelyik akár egy erősebb fújással, vagy egy két polírpapír-húzással eltávolítható volt, így a sorjázás, reszelés, polírozás elemenként 0,5-1 munkaóránál többet nem vett igénybe. Az öntvények a jó minőségű öntés miatt szinte teljesen buborékmentesek, a hat karosszéria-elemből kettőn találkoztam egy-egy darabbal, az összetartozó elemek pontosan illeszkednek, így hézagolópasztát csak elvétve kellett használnom. A fém kiegészítők legtöbbször külön furatba illeszkednek, de a műgyanta öntés technológiai sajátságai miatt ezeknek az öntvényen csak központosító üregei vannak jelölve, a furatokat -meglehetősen változatos, mm alatti átmérőkkel- nekünk magunknak kell elkészíteni, csakúgy mint a lámpa-armatúrák és a világítás üregeit, így a munkához szükség van egy jó kézi-fúró készletre is. Ez utóbbi előkészítő fázis precíz kivitelezése, illesztéspróbája már lényegesen több munkaórámba került, de megérte a törődést, a festés után gyakorlatilag minden elem pontosan, gyorsan a helyére illeszthetővé vált.


A modell alkatrészeinek első illesztési próbája. Sorjázás után, a furatok elkészitése előtti állapot.


A karosszéria elemeinek előkészítése után következett a zsírtalanítás és a festés. Miután a FREMO preferálja a III-IV korszak szerinti mintaképet, illetve a saját gyűjteményem is zömében a gőzkorszakot modellezi, úgy döntöttem, hogy a modell a gyártáskori zöld-fekete színezést kapja, ebben a színösszeállításban több kisvasúton is tevékenykedtek ezek a mozdonyok, sőt vannak a ma üzemelő gépek között is ilyen színösszeállításúak, így a modell széleskörűen felhasználható lesz különböző korszakok szerinti játékokban is. Az alapozás után tehát a tető-elemet szürkére, a mozdonysátor+motorház elemet mohazöldre, a forgóváz-maszkokat feketére fényeztem.  Az alváz a csíkos pályakotró miatt kicsit bonyolultabb rétegrenddel készült, itt az alapozás után a pályakotrók felületét krómsárgával telibe fújtam, majd 48 óra száradás után a gyártó által mellékelt a sárga csíkok helyét kitakaró előmetszett maszkoló-fólia segítségével létrehoztam a pályakotró fekete csíkjait. Ismét 48 órányí száradás után az egész -immáron csíkos- pályakotró felületét kitakartam, és a fennmaradó részeket feketére festettem.

A modell főkerete...


...és legnagyobb burkolati eleme a fő színek felvitele után.


A bevonatok teljes száradása után következhetett a végszerelés. A korlátok sárgaréz diómarkolatait feketére fényeztem, majd pillanatragasztóval a helyükön fixáltam őket, a korlát csövét citerahúrból készítettem el. Végül helyükre kerültek az alváz kapaszkodó-elemei, a pályaszám-táblák, a gyári fém emblémák, a légvezeték csatlásfejei, és a bosznia-kupplungok is. A kész modell a 2016-os Pannonia treffenen debütált, az első üzemi tapasztalatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csakúgy mint az eredeti, kisvasúti mindenes.


Két RÁBA a gyártósorról (a kész modell egy korábban készült munkám mellett)

 


A 394-es

Ennek a gépnek az alapjául a ROCO 33241-es katalógusszámú 99-es mozdonya szolgált. Az eredeti modell külső megjelenése elég -hogy is fogalmazzam- "egyszerű/érdekes", egyetlen előnye, hogy van három küllős kerékpárja, meg egy hajtáslánca. Nem tudom elképzelni, mi volt vele a gyártó célja, sikerült nekik egy elfogadható árú, de semmire sem hasonlító fantáziagőzöst megalkotni, szerencsére a karosszéria néhány eleme tisztességes átszabás után újrahasznosíthatónak bizonyult.

A hajtáson nem, de annak fémöntvényén itt már változtatnom kellett. Az elülső rész sok kiálló elemétől gyémántkorong segítségével szabadultam meg, a kasztni műanyagborítását is jelentősen módosítanom kellett. Első lépésben a karosszériát lombfűrésszel négy darabba vágtam. Elválasztottam egymástól a sátor- és kazánrészt, valamint a két víztartályt. A kazán a gőzdóm leválasztása után egy elegáns mozdulattal a kukában kötött ki, mivel további felhasználható alkatrészt már nem tartalmazott. Helyette egy megfelelő átmérőjű műanyag csőből (előző életében reklámtollként funkcionált) új kazánt és füstszekrényt építettem, amelybe belefoglaltam az eredeti gép megfelelően átalakított gőzdómját. Aprólékos és óvatos munkával átfaragtam a hengeröntvényt, valamint 0,5mm vastag sztirol lapokból megformáltam a főkeret markáns, téglatest formájú elülső burkolóelemét.

Az első lépések...

A sátor is jelentős átalakulás után került felhasználásra: az eredeti ablaknyilásokat részben (elöl) el kellett gittelni, részben (hátul) ki kellett bőviteni. Át kellett faragni a tető elülső peremét és el kellett tüntetni a hátulsó szénteret, minek során a teljes hátsó rész átalakult. Az ablakkeretek és a kéménycsonk átalakitásakor a Mikromodell 3D kiegészitőket gyártó csapatának segitségét is igénybe kellett vennem.

 

 

 

 

Türelmet kérek, Szerkesztés alatt!
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!