BejelentésVasútmodell Építés

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

Tisztelt Látogató!

 


Vasútmodellező berkekben Szegecsszámlálóként emlegetnek (ezt a nicknevet nem én választottam, rámragasztották). Az egyik hobbim vasútüzemhez kapcsolódó modellek építése, leginkább  H0-ás építési nagyságban.

Ezt a honlapot elsősorban a modellépítéssel kapcsolatos élményeim, tapasztalataim megosztása végett hoztam létre. Itt szeretném bemutatni az általam épített modelleket, maketteket, illetve ahol ennek értelme van, a készítésük folyamatát és az ennek során alkalmazott eljárásokat ismertetni, hátha olvasóim közül kedvet kap valaki az adott modell megépítésére, illetve tanul a hibáimból és saját modellt építve nem követi el azokat.

 

Lassan 15 éve foglalkozom komolyabban a vasútmodellezéssel, veszprémi tartózkodásom ideje alatt a helyi Baross Gábor Vasútmodellező Klub tagja voltam, majd alapítója (és technikai okok miatt klubvezetője) lettem a Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klubnak.

Ez idő alatt számos hazai vonatkozású járműmodellt, illetve terepasztal-kiegészítőt építettem, részben magamnak, részben barátaimnak, ismerőseimnek. 2005 óta klubtagjaim segítségével szép számú modulasztal (szekcionált terepasztal-elem) tervezésében, kivitelezésében is részt vettem.

A modulterepasztal témában klubtagjaimmal már több éve gondozunk egy honlapot, a Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klub tevékenységének , valamint a modulok építéséhez felhasznált irodalom és módszerek bemutatására.


A kiállításokon a látogatókkal beszélgetve gyakran tapasztalom, hogy létezik egy rólunk, modellezőkről kialakult sztereotípia, miszerint a mi a hétköznapi halandónak elérhetetlen bonyolultságú és különleges műszerezettségű magánműhelyben dolgozó, elvont csodabogarak vagyunk, akik a sors különös kegyeltjeiként képesek vagyunk előállítani valami olyasmit (a valóság egy darabjának kicsiny másolatát), amire normális földi halandó a fenti adottságok híján képtelen.


Az igazság ezzel szemben, hogy türelmes, a vasút és a modellezés szakirodalmát érdeklődve olvasó emberek vagyunk, akik a szabadidő eltöltésének és a relaxációnak ezt a nem teljesen hétköznapi módját választottuk, a különleges eszközök pedig idővel valóban beszerzésre kerülnek, de a hobbit elkezdeni elég egy olló, egy tapétavágó sniccer, egy jó tűreszelő-készlet meg némi csiszolópapír, ragasztó és festék, amely eszközök könnyen hozzáférhetők bárki számára.

Alapanyagként sem kell feltétlen méregdrága dolgokra gondolni, kiváló modellek szabhatók telefonkártyából, rossz filctollból, tejfölös pohárból, öngyújtószelepből, bolti lopás-gátló matricából, és a jó ég tudja még, miféle kidobásra ítélt kütyüből - a modellező újrahasznosítási mániájának csak a fantázia szab határt.

A terepasztal kicsiny világának ezeken kívül elsősorban a kitartásunkra, megfigyelő-képességünkre és a türelmünkre van szüksége, ha ezek együtt vannak, már csak jól kell modellezendő témát választani, és kezdhetjük is. Az anyagismereti-, műszaki- és technikai tudás és a célszerszámok sora pedig idővel óhatatlanul is elkezd halmozódni és modellről modellre tökéletesebb valóság-másolatokat eredményez a modellező mind nagyobb megelégedésére.


Remélem a képek, leírások segítenek, hogy mások is magukénak mondhassák ezt a szép hobbit, kedvet kapjanak az otthoni modell-építéshez.


Ha kapcsolatba kíván lépni velem, vagy építő hozzászólást, tartalmi pontosítást osztana meg a honlap bármely témájával kapcsolatban:


E-mail cím: poc204_kukac_freemail_pont_hu


Tartalmas időtöltést kívánok minden látogatómnak,

 

Tisztelettel:

 

Bulkai Lajos Péter

 

 


Az oldal tartalmát utoljára 2013 szeptember 16.-án ,

a honlap tartalmát utoljára 2018 augusztus 23-án módosítottam.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!