BejelentésVasútmodell Építés

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
A RÁBA projekt

 

Előrebocsájtom, ez a makettsorozat nem az én ötletem volt. Magukat a modelleket ugyan én készítettem, de nem magam részére. Egy kedves barátom, Meizer Zsolt járta ki, hogy megépüljenek, az ő gyűjteményének egyik profilja az 1970-es-80-as években hazánkban futó gumikerekűek bemutatása.

Ugyan egy reszelőhúzásnyit nem faragott egyiken sem, mégis felerészt az ő érdeme, hogy ilyen pontos és részletes makettek születhettek. Elvégezte ugyanis a modellezési folyamat műszaki dokumentációs anyaggyűjtés részét, azaz archiv fotókat, gyári prospektusokat keresett, tervrajzokat szerzett meg. Van úgy, hogy egyes járművekről csak egy-két reklámfotó maradt meg, amelyek perspektívában ábrázolnak, így pontosan méretezni róluk lehetetlenség, emiatt felvette a kapcsolatot a teherautók egykori mérnökével, hogy ahol a rajzok hiányoznak, ott első kézből legyen információnk a gyári méretekről. Az építés folyamatát is végigkísérte, és rengeteg technikai részlet kivitelezéséhez nyújtott pontos információt.

Fotó az egykori RÁBA katalógusból

A RÁBA Magyar Vagon és Gépgyár MAN licensz alapján gyártott tehergépkocsijai az 1960-as évek végétől készültek Győrött. A sorozatot a sofőrök –később a győriek is- maguk közt Edéknek nevezték, utalva a gyár akkori vezérigazgatójára, a „Vörös Báró”ként elhíresült Horváth Edére. A kabin és az alváz hossztartói import beszerzések voltak, míg a motor a szerelvények illetve a teljes futómű gyártása és az összeszerelés Győrött történt. A járművek formavilága tehát kettős, ugyan a licensz miatt hasonlítanak a külhoni alapgépre, de számos hazai műszaki megoldás jól láthatóan egyedi megjelenésűvé teszi őket. Emiatt egyiket sem lehetett egy alapmodellből megalkotni, a makettek szinte mindig több gyári modell alkatrészének összeházasításából és jelentős átalakításából születtek, nem kevés kiegészítőt pedig házilag, vegyi maratással vagy műgyanta öntéssel készítettem el.

Rengeteg problémát okozott a modellek színezése, révén a fennmaradt felvételek egy része fekete-fehér, a színesek pedig korabeli FORTE illetve AGFAcolor képek, amelyek kékbe, illetve vörösbe öregedtek az eltelt 20-30 év alatt, néha olyan mértékben, hogy az eredeti színvilágot csak hosszas digitális feljavítással lehetett elővarázsolni. Az alvázak míniumvörösét illetve a karosszériák zöld és kék fényezését 2-3 festék keverékéből lehetett kikeverni.

 

A 3tg.-es nyergesvontató.

 

Anno...

A fülke alapja a HERPA cég MAN F8-as 2tg vontatójának hálófülkés kabinja, míg az alváz főkerete és kerekei a HERPA MAN F2000-ese alól származnak. A motor és a lökhárító szintén az F8-asból származó alapegység.

Alapanyag: a HERPA 081849 katalógusszámú építőkit egységei (forrás:herpa.de).

Itt jegyzem meg, hogy MAN F8-as fülkét a KIBRI is gyárt, de ennek kivitele és minősége messze elmaradt az elvárásainktól, így a drágább, de jobb kivitelű HERPA alap mellett döntöttünk. Ennek is van azonban buktatója, a kasztnik hártyavékony műanyagja (a falvastagság néhol 0,1mm körüli!) egy viszonylag rideg anyag, reszeléskor, csiszoláskor kagylósan törik, illetve elég egy rossz mozdulat, és a fülke fala azonnal elpattan. (két kasztni a kukában végezte emiatt) Az alvázak már kedvezőbb megmunkálási tulajdonságokkal rendelkező műanyagból készülnek, de a modell- és pillanatragasztók közül nem mindegyik fogja meg őket tökléletesen, nekem a LOCTITE gumitartalmú ragasztógélje vált be az illesztéseknél.

Az összes RÁBA - MAN-nál a fülkék átalakításával kezdtem a munkát: Kivágtam és pontosan kireszeltem az eredeti maketten lemezelt kivitelű oldalsó fülkeablakot és lefaragtam az alul elhelyezett nagyméretű indexlámpát, a helyét tömítőpasztával simára políroztam. Tejfölöspohár oldalából vékony műanyagcsíkot vágtam, ennek szeleteiből készültek az új indexlámpák, melyek a RÁBÁkon legtöbbször a hűtőmaszk felső éle felett kerültek elhelyezésre. ezután a hűtőmaszkból a keretén kívül minden díszítőelemet kireszeltem és az üreget 0,4mm mélységig tömítőpasztával töltöttem fel. A hűtőrácsokat több kivitelben fotomaratással állítottam elő, hasonlóan vegyi maratással készültek a visszapillantótükrök és a jellemzően hungarikumnak számító alumínium díszrácsok is a hűtőfelület elé.

A fülke homlokoldalán és ajtaján látható RÁBA betűk, illetve körembléma szintén vegyi maratással készült, de ezeket csak a festés elkészülte és teljes száradása után lehet felragasztani a karosszériára. E momentum diszkrét bája, hogy a ragasztással csak egyszer lehet próbálkozni, ha elcsúszik a betű, az egész kétszínkolor festés megy a fékolajba és lehet újrakezdeni a fényezést. Igen, pont 12 db betű van a kabinon, ez 12 egyszeri hibalehetőség - őszülési gyakorlatnak illetve kötélidegzet szakítópróbájának kiválóan alkalmas főleg ha már 8-10 betű elhelyezésén túl vagyunk.

Figyelem! Az ajtók és a homlokoldal betűinek típusa azonos, de a méretezése nem. Erre az első modell készítése közben jöttünk rá, mivel a betűk hosszában nem akartak ráférni az amúgy mérethelyes ajtóra, így lehetett újratervezni a maratófóliától kezdve mindent. Később sikerült ellenőriznem a betűkérdést egy eredeti RÁBÁ-n és valóban külön betűméretű a két felirat.

 

Az alvázakról le kell vágni minden tartozékot, műanyagból a jobb oldalra új üzemanyagtartály, a baloldalra új akkuláda, szerszámosláda készül, a légtartályok elhelyezése járművenként változik, a fotó alapján kell meghatározni a helyüket.

Filigrán... A fülke emelőszerkezetének maratott imitációja...

... a homlokfal díszrácsa...

...és ahátsó traktus szövegben említett elemei, 0.1mm vastagságú sárgaréz lemezből.

 

Vegyi maratással készül a fülke emelőszerkezetének kerete, a hátsó vontatófej, a hátsólámpa és a rendszámlemez is, ahol nem a MAN-tól örökölt ívelt sárvédő van (ez is járművenként változó) ott fotómaratott a szögletes lemez-sárvédő is.

A két körlámpás prototípus

A lökhárítót amennyire lehet, szögletesre kell reszelni, és a panelvonalakat, fellépő-üregeket a középső vonótüske üregének kivételével el kell gittelni. A prototípus vontató esetében a szögletes lámpa ürege is elgittelésre kerül, ugyanis a prototípus iker körlámpákkal készült. Minden maketten 0,4-es drótból a lökhárító alatt kialakításra került a szintén markáns alsó fellépő elem.

A veszélyes-anyag szállító vontató. A típus érdekessége, hogy biztonságtechnikai okokból a kipuffogó a lökhárító alatt került elhelyezésre.

A fényezés lépései viszonylag egyszerűek, az alváz és a lökhárító egyszerű míniumvörös, a kabin műanyagja általában fehér,így alapozásként a csíkos kivitelnél félfényes törtfehéret használok, majd kimaszkolom a tetőt és a csíkot, az egyszínűeknél matt szürke alapozás után kapják meg a zöld illetve kék fényezést. Ahogy a bevezetőben írtam, a színezés gondos utánajárást igényel, a pontos színárnyalatok csak keveréssel állíthatók elő.

 

A két tg-es ponyvás félpótkocsi.

Alapmodellje a HERPA 2tg-es ponyvás pótkocsija, melynek a fém oldalfalú kivitel esetén csak az alvázát kell megváltoztatni, de azt nagyon. (fa oldalfal esetében az eredeti merevítő kereszttartók maradnak, és vegyi maratással új, deszka mintázatú oldalfalelemek kerülnek felerősítésre az ajtókra)

A DAF fülkés RÁBA az alumínium oldalfalú félpótkocsival

A fa oldalfalú félpótkocsi a Prototípus vontató után

 

Az alváz esetében korrigálni -betoldással növelni- kell a tengelytávolságot, a középső lemezrugó köteget és a felfüggesztést pedig a RÁBA tervrajzoknak megfelelően kell elkészíteni.

 

Az alváz alá a gyári mellett még egy pótkerék, valamint új szerszámosláda kerül, az eredeti műanyag sárvédők helyett új vegyi maratással előállított mérethelyes lemez-sárvédők készültek, ezekkel együtt oldalprizmákat is marattam és a hátsó lámpák lemezfelülete is lecserélésre kerül.

A fa oldalfalú félpót hátsó traktusa a fotomaratott hátsó lemezeléssel. Jól látszik a deszkák erezete is...

A csuklófejet hátrébb helyezzük, hogy a gyári értékre csökkenjen a plató és a kabin hátfala közti tetemes távolság.

A ponyva tamponozása a Quabla cég műhelyében készült, köszönet érte Börcs Lászlónak.

 

A 831-es tgk. és pótkocsija


Sárközi Gergely fotója a frissen készült makettről

Nyugodtan mondhatom, hogy alapanyagköltségeit tekintve eddig ez a legdrágább és egyben a legidőigényesebb RÁBA.

Az fülke alapanyaga itt is a HERPA cég MAN F8-as 2tg vontatójának hálófülkés kabinja, míg az alváz kerete és kerekei a HERPA MAN hosszított alvázú 2tg.-es platós teherkocsija alól származik(ennek fülkéje sajnos rövid, emiatt szükséges az F8-as beáldozása). A modell azonban csak az alvázat adja, a plató -nem megfelelő kivitele miatt- nem kerül beépítésre. A plató teljes felépítménye és a ponyva, valamint a teljes pótkocsi szerkezete a KIBRI cég azonos tengelyelrendezésű Mercedes tgk építőkészletének felhasználásával készült. A KIBRI építőkészletek műanyag kerekekkel készülnek (ami eléggé kiábrándítóan tönkreteszi az amúgy szép, részletgazdag kivitelt), míg a HERPA gumikerekekkel szereli a járműveit, ezért a pótkocsi alatt kereket kellett cserélni. A donor célból beszerzett jármű a HERPA cég 3tg.-es félpótkocsija volt, tehát a 831-es szett összesen 4 jármű alkatrészeinek felhasználásval épült meg.

nemzetközi fuvarban...

Mindezen felül a úgy a vontatón, mint a póton, el kellett végezni a szokásos átalakításokat. A fülke a kamionoknál már leírt módon változott.

Az alvázon műanyagból a jobb oldalra a típusnak megfelelő üzemanyagtartály, a baloldalra akkuláda, szerszámosláda készül, a légtartályok elhelyezését itt is meg kellett változtatni. A pótkocsin pótkerék, és szerszámosláda került kiképzésre. Hasonlóan a 3tg-es vontatókhoz itt is vegyi maratással készül a fülke emelőszerkezetének kerete, a visszapillantó tükör, a díszrács, a hátsó vontatófej, valamint mindkét egységre a hátsólámpa és a rendszámlemez, és a szögletes lemez-sárvédő is.

A ponyvás felépítmények elülső oldalán a ponyvafelületet ki kellett vágni, és a plató homlokfalak deszkaborítását ki kellett képezni, a pótkocsin a fröccsöntött tengelyek helyett, a gumikerekek vékony acéltengelyének fogadására alkalmas hüvelyeket kellett kialakítani.

A makett festést a gyári fotók alapján végeztem el, a típus korai színtervének megfelelően.

Jogosítványt, forgalmit, papírokat...

A rendőr eredetileg PREISER német egyenruhás volt, de némi festékkel átöltöztettem a korabeli magyar egyenruhába, a felszerelése is kiegészült egy műanyagdarabból kifaragott pisztolytáskával és egy citerahúrból készült gumibottal.

Az első híd felépítése annyiban változott, hogy Zsolt, mint projektmenedzser, megbeszélte Meizer úrral, a tulajdonossal, hogy -nem úr aki nem pazar alapon- beszerez még egy kormányozható elsőhidat is, amivel tovább emelheti a masina megjelenését. Nos, a makett szép –és kormányozható- lett, de az alapanyagköltség meghaladta egy-két jó minőségű H0-ás vasúti kocsi árát, igy ennek a járműnek a modellezésébe csak a fanatikus RÁBA megszállotaknak javasolt belefogni.

 

Az "Edebillencs"

Zsolt begyűjtött RÁBÁ-s felvételei között megakadt a szemünk egy zöld fehér festésű, hatkerekű billenőplatóson -győri szakzsargonban Edebillencsen- amint épp egy TSZ úton rongyol végig, valamikor a hetvenes évek derekán.

 

A makett végül kétféleképpen is elkészült: az első kivitel a 831-eshez hasonlóan HERPA és KIBRI hibrid volt, azaz a fülke és az alváz az eredendően rövidfülkés HERPA MAN 3tg-es vontatótól származott, míg a billenőplatót egy KIBRI kitből nyertük. A fent már ismertetett kötelező fülke és alváz átalakítások illetve a plató szerelvényeinek átalakítása után a két egység nyomtalan összeházasítása jelentett feladatot.

Az átfaragott KIBRI platós változat

A másik Ede donorja a HERPA ROMAN DIESEL 3tg-es billenőplatós teherautója volt.

Az alapmodell...

A ROMAN DIESEL-t hasonlóan licensz alapján gyártották, mint Nálunk a RÁBA-MAN sorozatot, tehát az alváz felépítése és méretezése, illetve a rövid MAN fülke éppen megfelelt a céljaimnak. Az alapanyagköltség is relative kisebb volt, mivel nem két alapmakettet kellett megvenni és egybegyúrni, viszont a plató egy középső bordaközzel magasabb mint a magyar kivitelnél. Ennek a bordaköznek a nyomtalan eltávolítását úgy lehetett megoldani, hogy a platót magasságában középen félbevágtam és mindkét fél vágási élének síkjában elreszeltem az anyagot egészen a merevítőborda feléig, majd összeragasztottam az immár alacsonyabb platót. Leírni egyszerű, a megvalósítás kicsit időigényes, de megéri.

 

...és a kész makett.

A műanyag részek elkészülte után a vegyimaratott alkatrészek is felkerültek, végül a járművet színhelyesen lefestettem.

 

 

Ezt az oldalt utoljára 2013 október 13-án módosítottam.Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!